Beta Skin Active Cream

Przypadkowe spotkanie dwójki ludzi, pasjonująca rozmowa przy kawie i zwyczajna, ludzka chęć udzielenia pomocy drugiej osobie. Tak zaczęła się historia wyrobu medycznego Beta-Skin Natural Active Cream.

Synergistyczne działanie substancji aktywnych zawartych w wyrobie medycznym Beta-Skin Natural Active Cream charakteryzuje się potwierdzonym i skutecznym działaniem we wspomaganiu leczenia chorób skóry. Etiologia większości dermatoz pozostaje nieznana, a ich przebieg jest na ogół przewlekły i nawrotowy, przez co schorzenia te są wyjątkowo uciążliwe dla pacjentów. Przyczynami chorób skóry mogą być między innymi czynniki infekcyjne (wirusowe, bakteryjne, grzybicze), alergiczne, uwarunkowania genetyczne oraz zaburzenia autoimmunologiczne. Wśród objawów klinicznych na ogół spotyka się wykwity rumieniowo-grudkowe, pęcherzowe i pęcherzykowe, cechy nadmiernego bądź nieprawidłowego rogowacenia. Skutkiem bądź pośrednią przyczyną wielu chorób skóry bywa jej suchość i nadmierna wrażliwość na działanie wszelkiego rodzaju patogenów oraz czynników fizycznych, chemicznych i mechanicznych. Z myślą o pacjentach którzy nieustannie borykają się z objawami chorób takich jak: łuszczyca, atopowe zapalanie skóry, kontaktowe zapalenie skóry, łojotokowe zapalenia skóry, trądzik, a także w przypadku skóry suchej i wrażliwej, powstał Beta-Skin Natural Active Cream.

Preparat skutecznie niweluje objawy towarzyszące poszczególnym dermatozom: uporczywy świąd, uczucie pieczenia,zaczerwienienie oraz suchość skóry i nadmierne łuszczenie. Reguluje wzmożony łojotok i zmniejsza rogowacenie, które często objawia się widocznymi pęknięciami naskórka. Dzięki obecności odpowiednio skomponowanych naturalnych składników aktywnych wyrób skutecznie nawilża i natłuszcza skórę, ograniczając ucieczkę wody z naskórka. Poza głównym zastosowaniem we wspomaganiu leczenia przewlekłych chorób skóry, Beta-Skin Natural Active Cream wykazuje właściwości regeneracyjne, które mogą znaleźć zastosowanie dla skóry podrażnionej na skutek nadmiernej ekspozycji na promieniowanie UV. W przypadku zabiegów takich jak: mikrodermabrazja, dermabrazja laserowa czy złuszczaniu przy użyciu peelingów chemicznych, zastosowanie preparatu Beta-Skin Natural Active Cream może ograniczyć podrażnienie, zaczerwienienie, suchość i nadmierne złuszczanie.

Formuła wyrobu medycznego Beta-Skin Natural Active Cream opiera się na odpowiednio wyważonym zestawie naturalnych substancji aktywnych: betaglucanie pozyskanym z owsa, estrach wyższych kwasów tłuszczowych z oleju lnianego, oleju kokosowym i srebrze koloidalnym. Wysoki profil biozgodności składników aktywnych preparatu, bardzo korzystnie wpływa na procesy fizjologiczne zachodzące w skórze.

  • Beta-glucan jest, między innymi prekursorem biosyntezy cytokin, stymuluje układ immunologiczny do prawidłowego działania oraz wspiera regenerację naskórka
  • Estry wyższych kwasów tłuszczowych regulują przepuszczalność warstwy rogowej naskórka, dojrzewanie i różnicowanie keratynocytów, tworzenie i wydzielanie ciał lamellarnych, które pomagają we wnikaniu większych cząsteczek między innymi odżywczych, do głębiej zlokalizowanych komórek skóry oraz hamowanie syntezy prozapalnych eikozanoidów.
  • Olej kokosowy zmniejsza współczynnik TEWL (przeznaskórkową utratę wody) oraz uszkodzenia funkcji barierowej skóry i zapobiega degradacji lipidów pod wpływem
  • Stresu oksydacyjnego
  • Srebro koloidalne niszczy około 650 chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów. Silnie aktywuje system immunologiczny do zwalczania patogenów oraz przywracania równowagi ustroju. Jednocześnie łagodzi zmiany wywołane procesem zapalnym

Historia beta-glucanu jest długa, od lat stosowano go w celu złagodzenia swędzenia, zaczerwienienia czy bólu związanego z podrażnieniem na skutek ukąszenia owadów i alergii. W latach 40 XX wieku beta-glucan wzbudził zainteresowanie wśród naukowców ale dopiero w latach 80, po przeprowadzeniu dokładnych badań potwierdzono jedną z najważniejszch jego zalet, jaką jest zdolnośćdo aktywacji komórkowego systemu immunologicznego organizmu.

Beta-glucan to rozpuszczalny w wodzie polimer glukozy połączony wiązaniami 1,4 (70%) i 1,3 (30%) -glikozydowymi. Występuje on m.in. w ścianach komórkowych drożdży piekarskich (Saccharomyces cerevisiae), niektórych grzybów i ziarnach zbóż. Biologiczną aktywność beta-glucanu i terapeutyczne właściwości determinuje zależna od pochodzenia struktura tego związku. Wykonane na beta-glucanie ze zbóż (1,4; 1,3 polimer glukozy) oraz z grzybów (1,3; 1,6 rozgałęziony polimer glukozy) badania laboratoryjne, potwierdziły zdolność beta–glucanów do modyfikacji biologicznej odpowiedzi organizmu. Jednak największe pobudzenie aktywności makrofagów do wydzielania cytokin wykazuje betaglucan z owsa. Jego ziarno odznacza się niepowtarzalnym składem chemicznym, z dużą zawartością niezbędnych dla organizmu związków egzogennych. Aż 80% białka owsianego stanowi frakcja, nazywana globuliną, odpowiedzialna za mechanizmy immunologiczne. Badania potwierdziły prozdrowotne działanie beta-glukanu, który przyczynia się między innymi do obniżenia poziomu glukozy, co znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy, obniża poziom cholesterolu przeciwdziałając chorobie wieńcowej oraz wpływa na zwiększenie efektywności chemioterapii.

Beta-glucan z owsa ß-(1–3) i ß-(1–4), jako jedyny beta-glucan, posiada oficjalne oświadczenia zdrowotne Komisji Europejskiej (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1160/2011, z dnia 14 Listopada 2011 r).

Jak beta-glucan działa na skórę?

  • Głęboko penetruje naskórek, a na jego powierzchni tworzy rodzaj ochronnego filmu, który zabezpiecza przed utratą wody, zapewnia skórze optymalne nawilżenie oraz odczucie gładkości i miękkości.
  • Zapewnia skórze warunki fizjologiczne i wzmaga procesy regeneracyjne. Stąd wspomaga leczenie podrażnień, otarć i zadrapań, również powstałych na skutek terapii laserowej. Znajduje zastosowanie w terapii skóry zmienionej chorobowo na skutek: łuszczycy, łojotokowego zapalenia skóry, atopowego zapalenia skóry, kontaktowego zapalenia skóry czy trądziku.
  • Podnosi odporność skóry, indukuje immunomodulatory między innymi : makrofagi i cytokiny, zabezpieczając przed infekcjami i podrażnieniami. (Zauważono, że wzmożony stan aktywności makrofagów, wywołany wprowadzeniem do organizmu beta-glucanów, trwa przez około 72 h, po czym wraca do stanu wyjściowego).
  • Działa odmładzająco i przeciwstarzeniowo. Potwierdzona obecność receptorów beta-glucanu nie tylko na makrofagach, ale i na fibroblastach dowodzi o jego wpływie na produkcję kolagenu, a tym samym na jędrność, elastyczność i gęstość skóry.
  • Usuwa wolne rodniki i stanowi naturalną barierę UV.

Początkowo sądzono, że cząsteczka beta-glucanu jest za duża aby mogła przenikać w głąb naskórka. Jednak w 2005 roku w magazynie „International Federation of Societies of Cosmetic Chemists” (IFSCC) autorstwa R. Pillai, M. Redmond i J. Roding, ukazała się przełomowa publikacja potwierdzająca zdolność przenikania beta-glucanu poprzez lipidową macierz międzykomórkową (tzw. cement komórkowy), przez naskórek, aż do skóry właściwej.

Zdjęcie przedstawia fragment skóry (ex vivo), na który aplikowano wodny roztwór beta-glucanu (powiększenie x250). Wyraźnie widać drogę międzykomórkowego
przenikania beta-glucanu przez naskórek, aż do skóry właściwej 

Badania kliniczne (in vivo):

Badaniu poddano 27 probantów, którzy przez 8 tygodni, 2x dziennie aplikowali na skórę twarzy 0,1% roztwór beta-glucanu. Po tym czasie porównano obecność drobnych linii, zmarszczek i szorstkość skóry. Okazało się że mimo wielkości cząsteczki, aż 28,5% beta-glucanu penetrowało naskórek i skórę właściwą, dając efekt wygładzenia skóry i spłycenia zmarszczek

Na wykresie niebieskie słupki prezentują głębokość penetracji poszczególnych warstw skóry przez beta-glucan, zielone to placebo. Głębokość penetracji skóry przez beta-glucan dowodzi o jego możliwości oddziaływania z fibroblastami i innymi elementami strukturalnymi skóry.

Wykres przedstawia: Średnią procentową zmianę wartości wyjściowych (ilości i głębokości zmarszczek oraz szorstkości skóry) po 8 tygodniach stosowania 0,1% roztworu beta-glucanu na skórę. Niebieskie słupki prezentują skórę traktowaną beta-glucanem, a zielone placebo. Wyniki potwierdzają zdolność beta-glucanu do jego przenikania aż do skóry właściwej i restrukturyzacji tkanek.

Historia uprawy lnu i pozyskiwania z niego drogocennych składników sięga czasów starożytnych Rzymian i Greków, wtedy udokumentowano pierwsze doniesienia o jego leczniczych właściwościach. Już Hipokrates w V wieku p.n.e. zalecał stosowanie lnu w przypadku zapalenia błon śluzowych, w bólach podbrzusza czy biegunce.

Estry Wyższych Kwasów Tłuszczowych pozyskane z Oleju Lnianego

Olej lniany odznacza się aktywnością biologiczną o wielokierunkowym działaniu, jednak jest bardzo wrażliwy na procesy oksydacji. Pod wpływem wysokiej temperatury, światła czy tlenu jego składniki tracą swoje cenne właściwości. Dlatego w naszych recepturach zastosowano go w odpornej na te czynniki postaci estru. Estry wyższych kwasów tłuszczowych pozyskane z oleju lnianego stanowią nieocenione źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny omega: Ω-3, Ω-6 i Ω-9. To egzogenne związki, niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania skóry. Odpowiednie proporcje kwasów i wysoka koncentracja kwasu Ω-3 zawarta w naszym
wyrobie, zapewnia dobrą kondycję skóry.

NNKT są prekursorami prostaglandynhormonów tkankowych, które między innymi poprzez wpływ na pracę mięśni gładkich, warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu i utrzymanie wielu procesów życiowych, takich jak: oddychanie, trawienie, czy pracę układu sercowonaczyniowego. NNKT wchodzą w skład wielu tkanek naszego organizmu, chociażby kory mózgowej, przez co pozytywnie wpływają na pamięć i zdolności koncentracji. Obniżają szkodliwe frakcje cholesterolu, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, otyłości czy nowotworu.

Jak estry działają na skórę?

NNKT warunkują prawidłowy stan i wygląd skóry. Wchodzą w skład kompleksu lipidów naskórkowych i tworzą naturalną barierę ochronną skóry. Stanowią osłonę przed szkodliwymi czynnikami egzogennymi, takimi jak: detergenty, promieniowanie UV i inne czynniki atmosferyczne. A także przed chorobami skóry, wywołanymi przez zaburzenia metabolizmu ceramidów i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w naskórku.

  • Zapobiegają TEWL (przeznaskórkowej utracie wody) i utrzymują odpowiedni poziom nawilżenia skóry.
  • Odżywiają, zmiękczają i uelastyczniają skórę.
  • Ułatwiają przenikanie do głębszych warstw skóry innych substancji aktywnych zawartych w preparatach

Jak olej kokosowy działa na skórę?

Olej kokosowy otrzymywany jest przez wyciskanie kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów palmy kokosowej. Roślina ta występuje w tropikalnych rejonach świata, a pozyskiwany z niej olej, wykorzystywany jest przez rdzennych mieszkańców, jako antidotum na wszelkie choroby.

Olej kokosowy wyróżnia przede wszystkim obecność łańcuchów średniej długości, nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki którym, jego spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i otyłości oraz nadaje olejowi kokosowemu wiele innych dobroczynnych i prozdrowotnych właściwości. Szczególnie istotne znaczenie ma obecność kwasu laurynowego, który stanowi aż 50% zawartości oleju kokosowego. W organizmie człowieka przekształca się on w monolauryn o silnym działaniu antybaketryjnym, antywirusowym i antygrzybiczym. Monolauryn dezaktywuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie. Związek ten znajduje się również w mleku matki, a jego funkcją jest wzmocnienie układu immunologicznego niemowlęcia. Działanie monolaurynu dodatkowo wspomaga zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy (5-11%)

  • Olej kokosowy stosowany zewnętrznie zabezpiecza skórę przed infekcjami, ziała przeciwalergicznie i immunostymulująco. Stąd też jest skuteczny w przypadku dermatoz i stanów zapalnych różnego pochodzenia.
  • Wzmacnia barierę naskórkową i hamuje TEWL (przeznaskórkową utratę wody), działa ochronnie, i nawilżająco.
  • Uspakaja i koi nawet najbardziej podrażnioną skórę, pozostawiając ją miękką i odżywioną.
  • Dzięki zawartości fitosteroli oraz naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak witamina E, olej kokosowy niweluje wolne rodniki i przeciwdziała skutkom stresu oksydacyjnego.
  • Opóźnia procesy starzenia się skóry.

Jak srebro koloidalne działa na skórę?

Srebro jest przedstawicielem metali szlachetnych, a jego wyjątkowe właściwości, głównie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, decydują o jego szerokim zastosowaniu. Chińczycy do akupunktury wykorzystywali srebrne igły, a w medycynie ajurwedyjskiej stosowano srebro w leczeniu chorób wątroby oraz stanów zapalnych. Srebro znalazło również zastosowanie w leczeniu padaczki i trądziku, a w celu zapobiegania infekcjom po operacjach używano folii pokrytych tym szlachetnym metalem.

Srebro to śladowy pierwiastek organizmu. Silnie aktywuje system immunologiczny do zwalczania patogenów oraz przywracania równowagi ustroju. Skutecznie niszczy około 650 szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów. Dla zachowania dobroczynnych właściwości srebra, z jednoczesnym uwzględnieniem wszystkich walorów bezpieczeństwa stworzono srebro koloidalne, którego cząsteczki zawieszone zostały w wodzie i można je dostrzec tylko pod mikroskopem elektronowym. Taka forma srebra ma wiele atutów, przede wszystkim jest bezpieczna dla otoczenia i organizmu, zdecydowanie podnosi walory użytkowe kosmetyków i innych preparatów dobroczynnie oddziałując na skórę. Stąd srebro koloidalne znajduje zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób skóry i całego organizmu.

  • Srebro koloidalne wzmaga procesy regeneracyjne. Jest skuteczne w przypadku podrażnień, zadrapań czy otarć, powstałych na skutek działania czynników mechanicznych, fizycznych i chemicznych.
  • Ma silne właściwości antybakteryjne o szerokim spektrum działania. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i immunostymulująco. Stąd znajduje zastosowanie w preparatach wspomagających leczenie wielu, nawet przewlekłych postaci chorób skóry, między innymi: łuszczycy, łojotokowego zapalenia skóry, atopowego zapalenia skóry i kontaktowego zapalenia skóry.
  • Reguluje poziom flory bakteryjnej skóry i działa ściągająco. Dlatego szczególnie polecane jest w preparatach wspomagających leczenie skóry trądzikowej.